Citytoer Surabaja.
Zaterdag 25 September 2010.
Vanmorgen voor de laatste keer opgehaald door Hari voor de citytour. Maar eerst even naar het kantoor van Lion Air om de juiste vliegtuigstoelen te regelen voor morgen. Dat is gelukt !
Onze eerste stop is de lokale haven, Tajung Perak. Hier worden de schepen ouderwets gelost en geladen om vervolgens de vracht over de archipel te verspreiden. Alles gaat nog op mankracht. De meeste schepen zijn Buginese schoeners.
De volgende stop is bij de Sampoerna-kretekfabriek met museum. De hele werkplaats zit vol met dames achter rijen van tafels om zo snel mogelijk sigaretten te draaien. Men wordt betaald naar het aantal. Op onnavolgbare wijze word de kretek stapel steeds hoger, binnen een mum van tijd. ( pictures not allowed). Ook de werkkleding was uniform, gezellig rood en geel. Het deed me denken aan de meisjes van Verkade. De geur was overigens apart en lekker : kruidnagel.
Leuk museum met veel Batik.
De oudste Chinese tempel bezocht in de Arabische wijk, in deze wijk bevindt zich een oud chinees handelscentrum waar de tempel zich bevindt. De Slompretande Hok An Klong-tempel uit de 18e eeuw. De wierookgeuren kwamen ons al tegemoet!
Als uitsmijter naar ijssalon Zangrandi ice Cream Palace voor..... een ijsje !! Ook dit is een bekend koloniaal gebouw.
Terug naar het hotel waar we afscheid namen van Hari en hem hartelijk bedankten voor zijn begeleiding tijdens onze vakantietrip. Een prima vent !
Koffers pakken en morgen een begin van een nieuw hoofdstuk : de Molukken.
Minder internet mogelijkheden, dus bij voorbaat excuses. De verhalen zullen mondjesmaat zijn.
Wij hopen op lekker veel zon, zee en relaxen. We zullen zien......
Groeten,
Peet en Jo,